joi, 16 decembrie 2010

O mare surpriză şi trei răsturnări de situaţie

În mare măsură, ultima etapă a Ligii Europa nu putea să mai aducă mari noutăţi, întrucât aproape toate echipele calificate se cunoşteau deja. Marea surpriză a reprezentat-o cvasianonima Aris Salonic (a treia echipă a oraşului!!!), care nu a făcut niciun pas greşit acasă în faţa “lanternei roşii”, Rosenorg Trondheim, pe care a învins-o cu 2-0, obţinând calificarea mai departe. Nimic nu pare a fi ieşit din comun până aici. Cu toate acestea, grecii îi iau faţa lui Atletico Madrid, nimeni alta decât deţinătoarea trofeului! Spaniolii au remizat 1-1 la Leverkusen, dar chiar dacă ar fi câştigat terminau pe trei, având în vedere scorul de la Slonic. Inedită este şi eliminarea lui Juventus, care părăseşte competiţia în urma a şase remize din tot atâtea meciuri.

În grupa C, o răsturnare de situaţie le-a avut ca protagoniste pe Gent şi Lille. Deşi belgienii aveau două puncte avans înaintea meciului din Franţa, ajungându-le şi o remiză pentru a accede mai departe, nu au rezistat presiunii şi au fost învinşi la scor de neprezentare, rezultat ce i-a adus lui Lille calificarea în faza următoare. Spectaculoasă a fost şi grupa G, unde Anderlecht avea nevoie de victorie pentru a se califica, dar depindea şi de rezultatul direct al partidei de la Atena dintre AEK şi Zenit. Belgienii fac 2-0 cu Hajduk, dar în Grecia încă este 0-0. Ruşii trebuiau să câştige. Părea că pentru ei va fi o totală lipsă de motivaţie, având în vedere că aveau deja 15 puncte. Cu toate acestea, Zenit şi-a respectat blazonul şi a punctat înainte de pauză şi de încă două ori în cea de-a doua repriză. 3-0 şi formaţia din Sankt Petersburg devine singura din actualul sezon al Cupelor Europene ce câştigă toate meciurile din grupă. Anderlecht o egalează la puncte pe AEK, dar mulţumită rezultatelor directe favorabile, cea dintâi merge mai departe în Europa League.


Tot de o răsturnare de situaţie, s-a lovit şi reprezentanta României, Steaua Bucureşti, care trebuia să obţină o remiză la Napoli pentru a putea merge în turul următor. Echipa italiană nu avea nicio victorie până în acel moment în grupă, dar a început în forţă meciul, Cavanni fiind pericolul numărul unu. Odată cu trecerea timpului, lucrurile păreau să ia o turnură favorabilă pentru ocupanta locului 7 din Liga 1 Bergembier. Totul a decurs conform calculelor lui Lăcătuş, chiar şi în celebrul ultim sfert de oră în care Napoli este cea mai periculoasă. Ratări pe bandă rulantă ale lui Cavanni şi Dumitru, în faţa unui Tătăruşanu decisiv, ca de obicei. În prelungiri însă, o nesincronizare în apărarea Stelei, la cel de-al şaisprezecelea corner al lui Napoli, i-a permis lui Cavanni să reia în poartă. Era minutul 90+3. În grupa egalurilor, Steaua pierde cele mai multe meciuri. Doar două. Cât ghinion!


Aşadar, în urma unei săptămâni de Europa League, consemnăm câteva calificări surpriză, cum sunt cele ale lui Lech Poznan, Aris Salonic, BATE Borisov, Young Boys Berna şi Metalist Harkov. De asemenea mare parte dintre favoritele la câştigarea trofeului au obţinut biletele de acces în şaisprezecimi (Liverpool, Villareal, Sporting, Sevilla, Manchester City, PSV, Stuttgart, Zenit, Leverkusen şi Lille). La capitolul surprize negative se înscriu echipele italiene, care cu excepţia lui Napoli au părăsit în masă competiţia. De asemenea, deţinătoarea trofeului, Atletico Madrid şi una dintre cele mai în formă echipe din Europa, Borussia Dortmund au fost şi ele eliminate.

Niciun comentariu: