vineri, 3 decembrie 2010

Est sau vest?


S-a scurs cea de-a cincea etapă a actualului sezon de Europa League şi în mare, se cunosc echipele calificate. Cel puţin majoritatea celor care se înscriu pe lista cu favorite la câştigarea trofeului. Doar deţinătoarea trofeului este în pericol să părăsească competiţa, după rezultatul cu Aris.
Remarcabilă a fost şi prestaţia sub aşteptări a echipelor italiene, care au părăsit toate Liga Europa, iar din păcate, în cazul lui Palermo o contribuţie negativă a a vut şi românul Dorin Goian, care a luat cartonaş roşu cu jumătate de oră înainte de finalul meciului cu Sparta Praga, astfel încât echipa siciliană n-a putut scoate mai mult de un 2-2. Doar Napoli mai păstrează ceva şanse.
Ultima etapă ne va rezerva şi un derby al calificării, la Sevilla, între echipa locală şi revelaţia din Bundesliga, Borussia Dortmund, dar meciurile interesante vor începe abia în fazele eliminatorii. Echipe cu nume şi tradiţie precum Manchester City, Bayer Leverkusen, Sporting Lisabona, Villareal, PSV Eindhoven, VfB Stuttgart, PSG, Liverpool sau FC Porto, vor încerca cu siguranţă în măsură mai mică sau mai mare să-şi treacă o nouă finală europeană în palmares.
Dar să vedem dacă anul acesta trofeul nu va lua din nou calea estului Europei, mai ales că cele mai în formă echipe din grupe au fost CSKA Moscova şi Zenit Sankt Petersburg. Campioanele din 2005 şi respectiv 2008 au la activ victorii pe linie în grupe, iar marele lor avantaj încontinuare este acela că au terminat întrecerile interne, aşa că se vor putea concentra mai bine pe a doua competiţie europeană intercluburi. Să n-o uităm nici pe Dinamo Kiev, una dintre cele mai titrate echipe din spaţiul ex-sovietic, a cărei rezultate din ultimii ani o obligă să forţeze accederea în finală.
Indiferent de zona geografică, echipele calificate vor oferi cu siguranţă meciuri tot mai încrâncenate şi mai disputate, care pentru microbişti nu pot fi decât un motiv de bucurie.

Niciun comentariu: